hrenfrdehuites

Općina Novo Virje

Novo Virje-121x145U zagrljaju rijeke Drave, vrbika i hrastovih šuma smjestila se Općina Novo Virje. Općina se sastoji od samo jednog naselja, novog Virja, a koje je nastalo spajanjem tri naselja: Medvedičke, Drenovice i Crnca. Novo Virje obuhvaća površinu od 35,98 km2 na kojima obitava 1.218 stanovnika.

Virovski konaki – danas Novo Virje smješteno je u pitomom i bogatom podravskom kraju. Njegov nastanak usko je vezan uz Virje. Naime, na prostoru današnjeg naselja novo Virje, Virovci su nekad imali svoje posjede, „konake" koji su nastali u vrijeme turskih provala jer su bili teško pristupačni i stoga pogodni za skrivanje stoke i ljudi.

Naseljavanje Virovskih konaka stalnim stanovništvom počinje nestankom Vojne krajine. 1866. Godine izdan je zakon da se obiteljske zadruge mogu dijeliti te se najčešće uzima ta godina kao početak naseljavanja Novog Virja. Tada mnogi sinovi iz podijeljenih zadruga dolaze trajno živjeti na svoj „konak". Predaja kaže da su to bili zdraviji i pametniji članovi bivših zadruga.

U početku su kuće na konakima bile razbacane po poljima i sjenokošama, gradile su se uz poljske putove, gdje je tko imao posjed. Kasnije kreće naseljavanje prema glavnoj cesti i spajanje svih naselja u jednu cjelinu, poprimajući karakteristike naselja u nizu. Sve do II. Svjetskog rata ova skupina naselja zvala se Virovski konaki. Pred sam rat dobiva naziv Novo Virje te je ustrojena općina.

Pejzaž Novoga Virja je jedinstveni fenomen. Zbog svoje posebnosti u svako godišnje doba vrijedan posjeta ljubitelja prirode. Ne samo poznavatelj, već svaki turist bit će fasciniran ovim krajolikom. On u svako godišnje doba pruža uvijek nova iznenađenja i nikada nije monoton. Krajolik rijeke Drave naročiti je dragulj kojega se nastoji sačuvati i za buduća pokoljenja. Preko Drave još prometuje skela koja povezuje Novo Virje s njegovim nekadašnjim naseljem Bukovljem, od kojega je, nakon preseljenja stanovnika na južnu stranu rijeke, ostalo još samo raspelo. Izniman doživljaj su rode koje su se ne samo uselile među ljude, već se i potpuno suživjele s njima. Tako ih možemo često promatrati kako idu iza traktora koji kosi, i love insekte i ponašaju se kao domaće životinje. Na poljima i livadama, uz putove, često trči neki zec, lisica, fazan, prepelica, jarebica, srna, diže se čaplja, nebom kruži jastreb, a o sitnim životinjama da i ne govorimo. Okruženo šumom hrasta lužnjaka, vrbikom uz Dravu i vrlo rijetkom, zakonom zaštićenom, crnom johom, područje Novog Virja pruža sve uvjete za razvoj lovnog turizma na visoku i nisku divljač, a naročito na divlje patke. Rijeka Drava sa svojim rukavcima bogata je slatkovodnom ribom: smuđem, šaranom, somom, štukom i drugim ribama.

Stanovništvo Novog Virja pretežno se bavi poljoprivredom, osobito stočarstvom, mljekarstvom i ratarstvom. Poljoprivredni proizvođači okupljeni su u Udruzi „DRAVA" čiji je cilj promicanje poljoprivredne proizvodnje, poticanje udruživanja poljoprivrednih proizvođača te njihova edukacija.

© 2018 LAG PODRAVINA. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg