hrenfrdehuites

Općina Kloštar Podravski

Klotar Podravski-124x145Na blagim obroncima Bilogore, prošaranim vinogradima i šumama, uz samu Podravsku magistralu, smještena je Općina Kloštar Podravski. Općina se sastoji od naselja Budančevica, Kloštar Podravski, Kozarevac i Prugovac, prostire se na površini od 51,47 km2 na kojima živi 3.303 stanovnika.

Već od srednjeg vijeka Kloštar Podravski je jedna od značajnijih utvrda i naselja na ovom području i to pod nazivom Gorbonog. Samo naselje Kloštar Podravski nastaje u 17. stoljeću prema ostacima crkve i samostana te se razvija od današnje župne crkve Sv. Benedikta prema cesti. Prema franjevačkom samostanu koji je, koji je djelovao od 1292. do 1552. godine, Kloštar Podravski je dobio svoje ime.

Župa u Kloštru Podravskom osnovana je 1702. godine i posvećena je sv. Benediktu opatu, a zbog raširenog štovanja "Sedam žalosti Majke Božje", 1954. god. župa je dobila i drugog patrona: Gospu Žalosnu. Tako je god. 1940. prigodom Marijanskog kongresa, 25. kolovoza 1940. godine nadbiskup Alojzije Stepinac svečano okrunio kip Žalosne Gospe.

Brojni umjetnici ovog područja objedinjeni su u udruzi „Kloštranska paleta". Udruga okuplja članove iz Kloštra Podravskog i bliže okolice, ali i sve one umjetnike koji su na bilo koji način povezani s Kloštrom Podravskim. Do sad je Udruga imala nekoliko izložaba, a cilj joj je okupljanje svih samozatajnih umjetnika i pridobivanje mladih likovnih stvaralaca te njihovo usavršavanje u tehnici, vještinama i traženju osobnog stila. Članovi „Kloštranske palete" donirali su svoje radove koji su izloženi u stalnom postavu u radnom, a ujedno i izložbenom prostoru udruge.

Ukoliko se želite opustiti i pogostiti domaćim podravskim specijalitetima možete svratiti u Restoran Royal koji se nalazi u samom centru naselja. No ako želite iskušati vina s bilogorskih obronaka djelatnici restorana uputiti će Vas u kušaonice i seoska gospodarstva na Bilogori gdje Vas očekuje kušanje probranih vina i rakija. U vrijeme Martinja svakako morate doživjeti krštenje vina po starim regulama u izuzetnom ambijentu ovih starinskih objekata.

Ako se samo želite odmoriti i osvježiti možete se počastiti sladoledom i kolačima u slastičarnici koja se nalazi u samom centru Kloštra Podravskog ili uživati u ćevapima koji će Vam vratiti snagu i omogućiti Vam da nastavite planiranim putem.

U Kloštru Podravskom egzistiraju brojne udruge poput Folklorne udruge, pjevačkih društava, Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Pčelarske udruge, Udruge vinogradara i voćara, Lovačko društvo „Srndać", Forum žena, Udruga žena i brojne druge koje će Vam se prezentirati kroz svoj rad i rukotvorine proizašle iz redovitih sastanaka.

Turistički najznačajnije događanje Općine Kloštar Podravski je natjecanje u motocrossu na Karasovom bregu u Kozarevcu. Ovaj atraktivni sportski događaj svake godine privlači sve veći broj gledatelja, na zadovoljstvo organizatora. Svake godine, sredinom lipnja, ovdje se nađu najpoznatija hrvatska imena motocrossa, kako bi odvozili posljednju utrku sezone. Stoga je ovo idealna prilika da se pogleda uzbudljiva i adrenalinom nabijena utrka te iskuša čuveno podravsko gostoprimstvo.

Gospodarstvo je pretežito poljoprivrednog tipa, dok je općina poznata i po blizini bogatih nalazišta zemnog plina i kondenzata, pijeska i šljunka. Osobit doprinos gospodarstvu daju vinogradari koji širenjem nasada te usvajanjem naprednih tehnologija na tržištu nude vina vrhunske kvalitete.

© 2018 LAG PODRAVINA. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg