hrenfrdehuites

Općina Koprivnički Bregi

Koprivniki Bregi-113x145Općina Koprivnički Bregi na području LAG-a "PODRAVINA" prostire se iz smjera Koprivnice prema Đurđevcu, nakon silaska sa magistrale, a obuhvaća tri naselja Koprivničke Brege, Glogovac i Jeduševac. U cijeloj općini živi oko 2.800 stanovnika na površini od 34,98 km2. Grb općine prikazuje žutu školjku Petrovo uho, koja stoji iznad trobrijega koji simbolizira ime Bregi, a zaštitnik općine je Sveti Rok.
Naseljenost Općine Koprivnički Bregi seže u daleku prošlost, a najstariji nalazi datiraju iz kraja neolita i ranog bakrenog doba. Župna crkva Svetog Roka u Koprivničkim Bregima (1798-1805.) najznačajniji je sakralni spomenik u općini. Crkva Svete Marije Srpnice u Glogovcu (1939-1948.) novija je građevina, rimokatolička kapelica i spada pod župu Koprivnički Bregi. Kapelica Svetog Ivana Krstitelja nalazi se u naselju Jeduševac.
Od spomenika i znamenitosti mogu se izdvojiti spomenici «borcima NOB-a» u centru mjesta, «poginulima za domovinu Hrvatsku 1941.-1945.» na mjesnom groblju Bregi i «vitezovima poginulima u Domovinskom ratu» na groblju u Glogovcu.
Između dva svjetska rata bio je pokrenut pokret eksperantista, a najintezivnije se razvio među seljacima u Koprivničkim Bregima, gdje je Klub eksperantista ostvario takve uspjehe da je postao poznat diljem svijeta. Osnivač Kluba bio je rođeni Bregovec Ilija Puhalo. Na poticaj Kluba 1925.g. nabavljen je prvi radio aparat, a 1935.g. osnovana je Narodna knjižnica i čitaonica unutar koje je djelovala i amaterska glumačka skupina.
Naselje Glogovac poznato je po najstarijem rudniku lignita u podravskom dijelu Bilogore, a isti je zatvoren 1965.g.
Župna škola u Koprivničkim Bregima započela je djelovati još 1798.g., te se kroz povijest razvijala i nadograđivala. Danas Osnovna škola Koprivnički Bregi broji oko 300 đaka koji polaze jednosmjensku nastavu. Pod OŠ Koprivnički Bregi pripada i Područna škola u Glogovcu u kojoj se odvija nastava do četvrtog razreda osnovne škole.
Također, u općini se nalazi i dječji vrtić "Potočić" koji spada u mrežu dječjih vrtića "Vrapčić" iz Drnja.
U općini djeluju mnogobrojna kulturna i sportska društva: Udruga žena Bregi, Udruga žena Glogovac, Udruga prijatelja kulture "Vlado Dolenec", KUD "Rudar" Glogovac, Lovačko društvo "Zec", DVD Glogovac, DVD Koprivnički Bregi, NK "Mladost" Koprivnički Bregi, NK "Rudar" Glogovac, Ženski košarkaški klub "Bregi", Moto klub.
Najveći broj žitelja općine putuje na posao u Koprivnicu, a tradicionalno veliki broj mještana bavi se poljoprivredom, naročito ratarstvom, a u manjoj mjeri stočarstvom. Najpoznatija poljoprivredna kultura je zelje, po kojoj su Bregovci naširoko poznati.
Glogovac je poznat po blagim brdima i prekrasnim vinogradima.
Svake godine u općini se obilježava već tradicionalna kulturna manifestacija "Dani zelja i "Bregofske pite", te prošenja Srpnica i Rokovo.
Bregovci su uspjeli zaštititi svoju "Bregofsku pitu", te je zasluženo uvrštena u zaštićena nematerijalna kulturna dobra Republike Hrvatske.
Poznate osobe iz Općine Koprivnički Bregi su Ilija Puhalo, Vlado Dolenec i Boris Šprem.
Načelnik općine je Mario Hudić, a zamjenica načelnika Đurđica Mustaf.