hrenfrdehuites

Općina Koprivnički Ivanec

Koprivniki Ivanec-115x145Koprivnički Ivanec je općina na sjeverozapadu LAG-a «PODRAVINA", a prostire se na površini od 32,96 km2. Općina obuhvaća naselja Botinovec, Goričko, Koprivnički Ivanec, Kunovec i Pustakovec te broji 2.110 stanovnika.

Koprivnički Ivanec je ime dobio po crkvi i posjedu Sv.Ivana, od čega će kasnije nastati Ivanec. Koprivničko vlastelinstvo je bilo patron župi u Koprivničkom Ivancu. Zanimljivo je da su se zavisni seljaci iz Ivanca i Kunovca potpisali kao kmetovi vojvodine Štajerske, odnosno Koprivničke kapetanije.
Koprivnički Ivanec svoju povijest i baštinu čuva u djelovanju svojih udruga i društava, osobito Društva izvornog folklora koje promiče i čuva izvornu nošnju Koprivničkog Ivanca. Ivanečki vez, koji krasi nošnju, nematerijalno je kulturno dobro Republike Hrvatske i kao takav ponos cijelo kraja. Karakteristika ovog veza su srcoliki motivi koji krase žensku odoru. Od boja se osobito ističe crvena, ali u vezu nalazimo i bijelu koja simbolizira nevinost, zelenu koja je simbol nade, plava života, ljubičasta pokore, žuta ljubomore i crnu smrti. Ako pogledamo ta značenja, u njima je satkan cijeli život nekog pojedinca.

Iako je stanovništvo pretežito poljoprivredno, područje Koprivničkog Ivanca krasi poslovna zona od 220 hektra, koja ima izgrađenu komunalnu infrastrukturu te je djelomično popunjena. Na području zone planira se izgradnja termoelektrane kojoj će pogonsko gorivo biti biomasa. Koristeći drvnu sječku kao pogonsko gorivo, postrojenje će proizvoditi 20MW električne energije. „TEKI" je prva elektrana na drvnu sječku kapaciteta 20MWe u Republici Hrvatskoj i postavlja standarde za sve buduće projekte iz područja energetike kojima je cilj koristiti obnovljive izvore energije i time promicati strategiju održivog razvoja.

Najveći projekt na kojem se radi, na području Općine Koprivnički Ivanec, je izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom „Piškornica". Ovaj projekt obuhvaća prikupljanje otpada s područja četiri županije: Koprivničko – križevačke, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije putem šest pretovarnih stanica. Projekt je trenutno u fazi ishođenja lokacijske dozvole, nakon čega slijedi kandidiranje projekta na natječaje Europske unije.

Poznate osobe:
Josip Friščić - političar
Franjo Brdarić - svečenik

© 2018 LAG PODRAVINA. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg